Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Marchew Flakkese2 Późna (Daucus carota) nasiona 5g

Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości i mieć ją w swoim przydomowym ogródku.

Marchew Flakkese2 to odmiana późna, (okres wegetacji 140-160 dni), bardzo plenna, przydatna do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia. Tworzy duże, lekko stożkowate, dobrze wybarwione korzenie z prawie niewidocznym rdzeniem.

Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Osoby, które nie lubią samego soku z marchwi, mogą pić ten sok z dodatkami: jabłkami, brzoskwiniami, bananami. Korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.

Marchew Flakkese2 uprawa:

Na sprzęt i spożycie latem lub jesienią siew w kwietniu, a na zimowe przechowyywanie  wpierwszej połowie maja.. Rozstawa rzędów co 30-40 cm. Grubość przykrycia 1-2 cm. Przerywka na odległość 5-8 cm. Lubi ziemię lekką, dobrze doprawioną.

Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarza sie w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A).

Marchew Flakkese2 zastosowanie:

Pomaga walczyć z rakiem, spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy organizmu. Zalet beta - karotenu nie sposób przecenić.

Beta - karoten jest prowitaminą witaminy A. Dostarczony w diecie, w zależności od potrzeb organizmu, jest w wątrobie przekształcany w witaminę A. Czerpiemy go głównie z... marchewki. Tak przynajmniej w swych badaniach dowiedli naukowcy z Wielkiej Brytanii, co potwierdzili podczas konferencji Experimental Biology w Kalifornii.

Przede wszystkim beta - karoten posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników w organizmie, które powstają jako uboczne, toksyczne produkty przemiany materii i sprzyjają procesom nowotworowym w organizmie. Naukowcy udowodnili już, że uchodzi on za skuteczny środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze.

Specjaliści zauważyli, że Japończycy i Norwedzy, którzy do przygotowania swych posiłków używają wielu składników, zawierających beta-  karoten, dużo rzadziej chorują na raka płuc, jelita grubego, prostaty, szyjki macicy lub piersi.


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...