Poinformuj mnie gdy produkt będzie dostępny
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kukurydza pękająca Płomyk (Zea mays ssp.everta) nasiona 10 g

Kukurydza należy do rodziny roślin wiechlinowatych. Liczy 5 gatunków, podstawowy- kukurydza zwyczajna jest głównie uprawiana na paszę dla zwierząt. Uprawiana jest także na mąkę i kaszkę. Kukurydza cukrowa natomiast jest spożywana jako warzywo, w Polsce znana od XVII wieku, czyli stosunkowo niedawno. Ze względu na pojawianie się coraz to nowych odmian do uprawy w naszych warunkach staje się coraz bardziej popularna.Na świecie jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych zbóż.

Dodatkowa wartość kukurydzy cukrowej to jej duże znaczenie dietetyczne w diecie bezglutenowej.

Odmiana pękająca Płomyk to polecana i bardzo popularna odmiana do uprawy amatorskiej. Ma dużą zdolność do pękania nasiona co sprawia że jest idealna na popcorn. Rośliny dorastają do ok. 160 cm. Wysuszone, twarde nasiona praży się pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju.


Kukurydza pękająca Płomyk (Zea mays ssp.everta) nasiona 10 g Uprawa:

Kukurydzę Złotą Karłową wysiewamy wczesnie ok. 10 maja po 2-3 ziarna na głębokość 4-6 cm, w rozstawie 40x40 cm. Po wzejściu przerwać pozostawiając 2 rośliny w jednym punkcie. Nasiona kiełkują w temperaturze powyżej 10 °C.
Kukurydza lubi stanowisko ciepłe, słoneczne a gleba powinna być zasobne w składniki pokarmowe, głównie wapń.Kukurydzy nie atakuje dużo szkodników i chorób.

Kolby kukurydzy pękajacej zbiera się kiedy nasiona są w pełni dojrzałe.


Kukurydza pękająca Płomyk (Zea mays ssp.everta) nasiona 10 g Zastosowanie:

Kukurydzę cukrową jest idealna do bezpośredniego spożycia, marynowania, konserwowania i zamrażania. Na każdej plenerowej imprezie, odpustach, koncertach możemy zjeść ugotowane kolby słodkiej kukurydzy. Najlepiej smakuje z masełkiem i solą. Doskonale nadaje się też do grillowania. Ugotowane kolby można podawać także do obiadu lub jako przekąskę. Kukurydza cukrowa nie zawiera glutenu i będzie wspaniałym urozmaiceniem naszego jadłospisu. Zawiera dużo witamin z grupy B, białka i błonnika.

Kukurydzę pękająca wykorzystuje się do przygotowywania popularnego popcornu- idealnej przekąski na seanse filmowe i spotkania towarzyskie.  A przygotowanie popcorku z własnoręcznie wyhodowanej kukurydzy na pewno da każdemu dużą satysfakcję.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...