Produkt chwilowo niedostępny. Poinformuj mnie gdy produkt będzie dostępny
Rodzaj: Sadzonki ziół
SKU: 2652
Orientacyjny czas wysyłki: 1 - 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 18.00 PLN
Producent: Plantpol
Plantpol

Kolendra Wietnamska Vietnamese Coriander (Persicaria odorata) sadzonka

Kolendra wietnamska czyli Persicaria odorata pochodzi z Indochin. Jest uwielbiana w Azji, niektórzy twierdzą, że jest smak jest niesamowity, nie do opisania. Stosowana głównie w Wietnamie, Malezji, Singapurze, w tym ostatnim dodawana do prawie wszystkich potraw. Posiada specyficzny smak- charakterystyczny dla orientalnej kuchni- pikantno, cytrynowo/limonkowy, lekko korzenny, wyczuwalny aromat kolendry. Należy do rodziny rdestowatych, ale z naszymi rodzimymi rdestami nie ma nic wspólnego. Kwitnie na biało, jednak w chłodniejszym klimacie są małe szanse na kwitnienie.


Kolendra Wietnamska (Persicaria odoratauprawa:

Rośnie w tropikalnym klimacie jako roślina wieloletnia, niestety u nas nie przezimuje. Możemy ją więc uprawiać jako zioło jednoroczne lub w domu przez cały rok. Potrzebuje ciepłego miejsca, takiego gdzie temperatura nie spadnie poniżej 6 °C. Stanowisko raczej w półcieniu. Gdy będzie miała za dużo słońca będzie brązowieć, a w cieniu zniknie jej plamka z liści. Lubi ciepło i wilgotność. Trzeba wybrać glebę która trzyma ciepło, dobrze jej będzie przy oczku wodnym. Potrzebuje też sporo azotu, a więc podłoże musi być żyzne. Możemy stosować nawozy do roślin zielonych.  Dobrym rozwiązaniem jest uprawa w lecie w ogrodzie (wtedy lepiej się rozrośnie). Przed chłodem ścinamy pędy, te których nie wykorzystamy w kuchni i ukorzeniamy- będziemy mieć sadzonki na przyszły sezon. Bardzo łatwo się ukorzenia w wodzie lub podłożu.


Kolendra Wietnamska (Persicaria odorata) zastosowanie:

W Wietnamie uważana za afrodyzjak dla mężczyzn a dużych ilościach ma tłumić popęd seksualny. Pomaga też przy bólach żołądka, poprawi też kondycję włosów.

W kuchni może zastąpić kolendrę i trawę cytrynową. Zwolennicy mówią, że jest od kolendry siewnej znacznie lepsza. Idealna do pikantnych zup w stylu tajskim lub wietnamskim, a także do ryżu z kurczakiem, owoców morza. Przyprawia się nią sajgonki oraz popularną potrawę w kuchni malezyjskiej laksę. Zioła tego nie gotujemy tylko dodajemy na  koniec gotowania. To bardzo dobra roślina do aromatyzowania oliwy czy octy- możemy stworzyć niesamowity smak. Fan kuchni azjatyckiej na pewno musi mieć w kuchni kolendrę wietnamską.



  • Wysokość sadzonki: 

    ok 10/30 cm

  • Pojemność doniczki: 

    0,5 l

  • Grupa roślin / Forma: 

    Zioła

  • Siła wzrostu: 

    Roślina szybkorosnąca

  • Docelowa wysokość: 

    0,3 m do 0,8 m

  • Ph podłoża: 

    Obojętne

  • Rodzaj gleby: 

    Gliniasta

  • Mrozoodporność: 

    Nie zimuje

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...