Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki
SKU: 2143
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

nasiona na kiełki mieszanka łagodna

Nasiona na Kiełki - Mieszanka łagodna 20g

Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. I choć początkowo polecano je wyłącznie w celach medycznych, aby przeciwdziałać wielu chorobom (np. w Chinach), z czasem uznano je za jeden ze składników codziennej diety, np. Aztecy wypiekali z nich chleb. Z mądrości starożytnych Chińczyków korzystał w XVIII w. James Cook, słynny angielski podróżnik i odkrywca nowych lądów. Nie wiedziano jeszcze nic o witaminie C, lecz na jego żaglowcach świeżo skiełkowane ziarno jęczmienia chroniło marynarzy przed groźnym szkorbutem. Dziś jedzenie kiełków traktujemy jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi. Mieszanka nasion na kiełki składająca się z gatunków tworzących łagodną kompozycję smakową. Zawiera nasiona fasoli Mung, lucerny, kapusty czerwonej, rzodkiewki i soczewicy. Dzięki różnorodności gatunków zyskujemy w jednej porcji dużą dawkę składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Kiełki te świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek i jako dodatek do kanapek.

Najbardziej wartościowe kiełki - właściwości zdrowotne:

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
  • Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.


Kiełki - uprawa:

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    20g

  • Pora siewu: 

    I-XII

  • Pora zbiorów: 

    I-XII