Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kapusta brukselka czerwona (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera)

Kapusta brukselska, popularnie nazywana brukselką (Brassica oleracea L.)– odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Kapusta brukselska jest wprawdzie bardzo bliską krewną kapusty białej, ale wyglądem zupełnie jej nie przypomina. Co prawda pojedyncza, mała główka istotnie jest podobna do kapusty, jednak cała roślina już nie. Poza tym warzywa te różnią się także terminem zbioru, wymaganiami termicznymi oraz sposobem przechowywania. Kapusta brukselska czerwona to odmiana średnio wczesna, polecana na zbiór jesienno-zimowy. Rośliny tworzą przy łodydze liczne, ścisłe główki o atrakcyjnej, fioletowozielonej barwie. Poza wartością odżywczą, odmiana ta charakteryzuje się wyjatkowymi walorami dekoracyjnymi, pięknie prezentując się zimą w ośnieżonym ogrodzie.

Kapusta brukselka czerwona uprawa:

Wysiew nasion w kwietniu pod osłonami do skrzynek, na palety lub na rozsadniku. Na miejsce stałe sadzić w końcu maja, na początku czerwca w rozstawie 40-50 x 40-50 cm. Wysokie plony uzyskuje się na glebach żyznych, próchniczych, zasobnych w wapń.

Kapusta brukselka czerwona zastosowanie:

Jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz zup. Nadaje się również do przyrządzania zapiekanek i sałatek. Zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.

Jeśli dotąd niezbyt chętnie sięgaliśmy po to warzywo, warto zmienić te zwyczaje, gdyż brukselka to bogactwo białka, witamin (C, B, A, E), kwasu foliowego oraz dużej ilości wartościowych soli mineralnych (min. wapń, żelazo, fosfor, potas, mangan). Można ją spożywać jako gotowaną jarzynkę oraz pod postacią zup i zapiekanek.

Kalafiorowe kotleciki

trudność: łatwe 
czas: 30-60 min 



SKŁADNIKI:

  • kapusta brukselka 1/2 kg
  • kostka rosołowa 2 szt
  • ser żółty 10-15 dag
  • czosnek granulowany 1/2 łyzeczki
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 4 łyżki

 

 

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę oczyścić, umyć włożyć do garnka, zalać 1 l wrzącej wody, dodać kostki rosołowe i ugotować do miękkości.Odcedzić, wsypać do naczynia żaroodpornego. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z bułka tartą, jajkiem, czosnkiem granulowanym. Ser z bułką tartą i przyprawami wyłożyć na kapustę, Naczynie żaroodporne włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 200 stopni do rozpuszczenia się sera.

Oferta obejmuje Kapusta brukselka czerwona opakowanie  0,3g  nasion oraz szczegółową instrukcję siewu.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...