Produkt dostępny!
Rodzaj: Grzybnia
SKU: 303
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 12.99 PLN
Producent: Planto
Planto

Grzybnia Kani Czubajka Kania (Macrolepiota procera (Scop.) Singer) opakowanie ~3kg

Witaj grzybiarzu, zapewne poszukujesz ciekawego i sprawdzonego sposobu na amatorską uprawę Kani, nieprawdaż?

Bardzo dobrze trafiłeś! Do Twojej dyspozycji oddajemy gotowe podłoże Kani, jedyne co musisz zrobić to wkopać ją w swój trawnik.

Kania jest niezwykle poszukiwanym grzybem, którego nie jest łatwo znaleźć dziko rosnącego.  Również w sklepie ciężko wyszukać ten rodzaj jadalnego grzyba.

Teraz ten problem już Cię nie dotyczy, dzięki naszemu substratowi będziesz mógł delektować się smakiem Kani już po pół roku od wkopania. Wyhodowane grzyby będą świeże, zdrowie i przede wszystkim ekologiczne!


Grzybnia Kania - kilka słów o samym grzybie:

Czubajka kania to grzyb należący do rodziny pieczarkowatych. Jest niezwykle ceniony przez smakoszy. Czubajka kania jest dość powszechnym grzybem, występującym na terenie praktycznie całej Polski, głównie w lasach liściastych na terenach prześwietlonych. Mimo iż jest gatunkiem dość pospolitym w naturalnym środowisku najczęściej występuje pojedynczo.

Smak i wartości odżywcze czubajki kani są bardzo doceniane. Ma praktyczne zastosowanie w kuchni. Zwykle kapelusze są podawane w panierce. To prawdziwy rarytas. Grzyby te można też suszyć i później dodawać do innych potraw. Samkiem i zapachem przypomina orzechy laskowe.

Grzybnia Kani - uprawa

Instrukcja

Podłoże to jest idealne do założenia hodowli grzybów "Kania" w ogrodzie. Najlepszym czasem założenia hodowli jest okres od marca do końca października. Podłoże to można przechowywać w chłodnym miejscu (+ 2 stopnie do + 8 stopni) przez 4 tygodnie.

Otrzymujecie Państwo substrat grzybów Kania, przerośnięty tkanką grzybni podobną do nici pajęczych w kolorze biało-żółtym.

Założenie uprawy w ogrodzie

  1. Należy wykopać w ogrodzie w półcieniu lub w cieniu (np. pod krzewem lub drzewem) mały dołek, tak aby całe podłoże się tam zmieściło.

Wskazówka: grzyby Kani rosną szczególnie dobrze na ocienionym trawniku, ponieważ w naturalnym środowisku rosną one zawsze na obrzeżach lasów w trawie! .

  1. Proszę usunąć opakowanie z folii, położyć podłoże w dołku i przykryć ok.. 3-centymetrową warstwą (dobrej) ziemi. Idealna byłaby ziemia kompostowa, może być także torf. Zaleca się ziemię próchniczą w pobliżu krzewów i drzew.

Pielęgnacja w czasie wzrostu grzybni

W czasie, gdy grzybnia rozrasta się w ziemi, wymagana pielęgnacja ogranicza się do krótkiego spryskiwania ziemi przykrywającej podłoże, ale tylko wtedy, gdy przez dłuższy czas (co najmniej 1 tydzień) nie pada. Zaleca się ochraniać podłoże przed zbyt dużą ilością wilgoci, aczkolwiek nie jest to konieczne.

Grzyb Kania rośnie - podobnie jak w środowisku naturalnym - tylko w czasie od lipca do października, tzn. jeśli założycie Państwo uprawę wiosną, proszę cierpliwie poczekać, ponieważ może się zdarzyć, że pierwsze grzyby pojawią się dopiero w roku następnym!

Ważne: podczas zbiorów proszę uważać na to, czy rzeczywiście zbieracie Państwo grzyb Kania (Macrolepiota procera)!

Grzyb "Kania” należy do największych występujących u nas grzybów, średnica jego kapelusza może osiągnąć 30 cm. Do gotowania używa się jedynie kapeluszy, korzeń jest często zdrewniały, nawet u młodych grzybów.

Grzyby te szybko nasiąkają wodą i tracą przy tym swój aromat, z tego względu należy je w miarę możliwości czyścić tylko papierowym ręcznikiem. Młode grzyby można przechowywać w lodówce w stanie surowym do 3 dni. Świeże, surowe grzyby Kania można doskonale zamrażać. Grzyby należy oczyścić, pokroić w drobne kawałki i zamrozić bez blanszowania. Zamrożone można przechowywać przez 6-8 miesięcy. Także gotowe dania z grzybów można zamrażać. W celu rozmrożenia należy grzyby podgrzewać, podobnie jak warzywa.

Uwaga: nie spożywać surowych grzybów "Kania". Skorzystaj z gotowego przepisu

Smażone grzyby "Kania" a'la schabowy

Ok. 400 g młodych kapeluszy grzybów "Kania" ostrożnie przetrzeć suchą ściereczką, posypać solą i pieprzem, panierować najpierw w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz we frytownicy do ok. 180 stopni i smażyć kolejne porcje grzybów przez 5-6 minut na złoty kolor.

Smażona Kania ala schabowy

fot. doradca smaku

GRZYBNIA PRODUKOWANA JEST NA BIEŻĄCO DZIĘKI TEMU MASZ PEWNOŚĆ ŻE OTRZYMUJESZ ŚWIEŻY PRODUKT

DLATEGO, ZE WZGLĘDU NA CHARAKTER PRODUKTU (grzybnia musi być przechowywana w odpowienich warunkach)  CZAS REALIZACJI ZAMÓWIENIA MOŻE WYNIEŚĆ PONAD TYDZIEŃ !

Oferta obejmuje ZESTAW: zagrzybione podłoże + karton+ instrukcja. Waga ~3kg.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...