Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kalarepa Delikates (Brassica oleracea L. var. gongylodes) nasiona 2g

Kalarepa była znana już w starożytności, do Polski dotarła w XIX wieku. Choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach. Kalarepa posiada duże wartości odżywcze i smakowe. Oprócz tego, okazała kalarepa może być ozdobą ogrodu.

Kalarepa Delikates to odmiana średniowczesna. Dojrzałość użytkową osiąga po 5-6 tygodniach od wysadzenia rozsady do gruntu. Zgrubienie kuliste o białoseledynkowym, soczystym, smacznym miąższu.

„Będziesz krzepka jak kalarepka” – mawiali nasi przodkowie, bardzo ceniący zalety charakterystycznego, bulwiastego warzywa, które o tej porze roku jest szczególnie smaczne. Dzięki bogactwu wartościowych składników kalarepa wspomaga również pracę organizmu, a także wspomaga go w walce z chorobami, nawet nowotworami. 
 
Na Litwie kalarepę ceni się ze względu na jej walory zdrowotne. Wywarem z liści leczy się astmę, a sokiem – kaszel czy choroby wątroby.

W Polsce kalarepa nie jest szczególnie popularna. Szkoda, ponieważ to bardzo smaczne i zdrowe warzywo


Kalarepa Delikates uprawa:

Wysiew pod oslony w marcu lub na rozsadniku w kwietniu. Rozsadę w fazie 3-4 liści sadzić do gruntu w rozstawie 20-30 x 20-30 cm. Uprawia się jako przedplon. Nadaje się do krótkotrwałego przechowywania.


Kalarepa Delikates zastosowanie:

Warzywo może być spożywane przez cały rok. Posiada wysoką zawartość składników mineralnych i witamin.  Zawiera dużo witaminy C, wapnia i żelaza, przy czym zawartość wapnia i żelaza jest wyższa w liściach aniżeli w zgrubieniach.

Zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokryje nasze całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Witamina C strzeże go również przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn, aktywizując system immunologiczny. 
 
W warzywie znajduje się także dużo betakarotenu (chroni wzrok oraz wspomaga rozwój tkanek) oraz bioflawonidów – przeciwutleniaczy zabezpieczających przed nowotworami. Kalarepa to bogate źródło błonnika, zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejszającego ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Błonnik zapewnia również uczucie sytości oraz ułatwia pracę jelit. 
 
Zarówno w bulwach, jak i liściach kryje się dużo mikroelementów. 100 g kalarepy zawiera 200 mg potasu, który odpowiada za utrzymanie równowagi płynów w organizmie, przemianę materii i prawidłowe działanie mięśni. W warzywie nie brakuje jodu, fosforu, miedzi, manganu, wapnia czy sodu.
Liście dostarczają bardzo dużo żelaza.
 
Bez wyrzutów sumienia kalarepą powinny zajadać się osoby dbające o linię. Warzywo jest bowiem niskokaloryczne – w 100 g znajduje się tylko 27 kcal. Poza tym przysmak nie wykazuje efektów uczulających, dlatego można go podawać dzieciom od szóstego miesiąca życia. Kalarepa wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących poziom cukru we krwi.

Faszerowana kalarepa

trudność: łatwe 
czas: 1-30 min 



SKŁADNIKI:

  • 2 kostka rosołu drobiowego
  • 4 kalarepy
  • 4 łyżki brązowej soczewicy
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • masło
  • 100 ml śmietany 30%
  • marchew
  • por
  • cukier
  • pieprz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Kalarepki obrać, ściąć wierzchy i wydrążyć. Gotować 20 minut w kostce rosołowej. Soczewicę zalać wrzącą wodą, pozostawić na 2-3 godziny, następnie ugotować, ostudzić. Filety pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na maśle podsmażyć mięso z cebulą. Dodać śmietanę i soczewicę. Doprawić do smaku. Miąższ z kalarepek, marchew i por pokroić w paski. Dusić na maśle, dodać 100 ml wody i przyprawić do smaku. Kalarepki napełnić częścią farszu mięsnego, pozostałą część farszu połączyć z duszonymi warzywami. Na duszonych warzywach z mięsem ułożyć kalarepki i razem zapiekać przez 5 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...