Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kalarepa Delikatess Brauer (Brassica oleracea L. var. gongylodes) nasiona 2g

Kalarepa była znana już w starożytności, do Polski dotarła w XIX wieku. Choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach. Kalarepa posiada duże wartości odżywcze i smakowe. Oprócz tego, okazała kalarepa może być ozdobą ogrodu.

Kalarepa Delikatess Brauer to odmiana późna przeznaczona głównie do uprawy na zbiór jesienny. Plenna, przechowująca się do lutego. Okres wegetacji ok. 75 dni. Zgrubienie duże, kuliste, barwy niebiesko-fioletowej. Sam miąższ warzywa jest jednak zawsze biały. Fioletowa jest nieco bardziej wyrazista w smaku, a jej miąższ nie drewnieje podczas przechowywania.

„Będziesz krzepka jak kalarepka” – mawiali nasi przodkowie, bardzo ceniący zalety charakterystycznego, bulwiastego warzywa, które o tej porze roku jest szczególnie smaczne. Dzięki bogactwu wartościowych składników kalarepa wspomaga również pracę organizmu, a także wspomaga go w walce z chorobami, nawet nowotworami. 
 
Na Litwie kalarepę ceni się ze względu na jej walory zdrowotne. Wywarem z liści leczy się astmę, a sokiem – kaszel czy choroby wątroby.

W Polsce kalarepa nie jest szczególnie popularna. Szkoda, ponieważ to bardzo smaczne i zdrowe warzywo


Kalarepa Delikatess Brauer uprawa:

Na zbiór wczesny wysiew w marcu, w kwietniu pod osłonami lub na rozsadniku. Na zbiór jesienny w lipcu, sierpniu. Rozstawa roślin 30-40 x 20-30 cm.


Kalarepa Delikatess Brauer zastosowanie:

Warzywo może być spożywane przez cały rok. Posiada wysoką zawartość składników mineralnych i witamin.  Zawiera dużo witaminy C, wapnia i żelaza, przy czym zawartość wapnia i żelaza jest wyższa w liściach aniżeli w zgrubieniach.

Zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokryje nasze całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Witamina C strzeże go również przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn, aktywizując system immunologiczny. 
 
W warzywie znajduje się także dużo betakarotenu (chroni wzrok oraz wspomaga rozwój tkanek) oraz bioflawonidów – przeciwutleniaczy zabezpieczających przed nowotworami. Kalarepa to bogate źródło błonnika, zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejszającego ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Błonnik zapewnia również uczucie sytości oraz ułatwia pracę jelit. 
 
Zarówno w bulwach, jak i liściach kryje się dużo mikroelementów. 100 g kalarepy zawiera 200 mg potasu, który odpowiada za utrzymanie równowagi płynów w organizmie, przemianę materii i prawidłowe działanie mięśni. W warzywie nie brakuje jodu, fosforu, miedzi, manganu, wapnia czy sodu.
Liście dostarczają bardzo dużo żelaza.
 
Bez wyrzutów sumienia kalarepą powinny zajadać się osoby dbające o linię. Warzywo jest bowiem niskokaloryczne – w 100 g znajduje się tylko 27 kcal. Poza tym przysmak nie wykazuje efektów uczulających, dlatego można go podawać dzieciom od szóstego miesiąca życia. Kalarepa wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących poziom cukru we krwi.

Faszerowana kalarepa

trudność: łatwe 
czas: 1-30 min 



SKŁADNIKI:

  • 2 kostka rosołu drobiowego
  • 4 kalarepy
  • 4 łyżki brązowej soczewicy
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • masło
  • 100 ml śmietany 30%
  • marchew
  • por
  • cukier
  • pieprz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Kalarepki obrać, ściąć wierzchy i wydrążyć. Gotować 20 minut w kostce rosołowej. Soczewicę zalać wrzącą wodą, pozostawić na 2-3 godziny, następnie ugotować, ostudzić. Filety pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na maśle podsmażyć mięso z cebulą. Dodać śmietanę i soczewicę. Doprawić do smaku. Miąższ z kalarepek, marchew i por pokroić w paski. Dusić na maśle, dodać 100 ml wody i przyprawić do smaku. Kalarepki napełnić częścią farszu mięsnego, pozostałą część farszu połączyć z duszonymi warzywami. Na duszonych warzywach z mięsem ułożyć kalarepki i razem zapiekać przez 5 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...