Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2542
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kalafior Romanesco natalino Zielony (Brassica oleracea convar.) nasiona 1g

Kalafior to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Nie występuje w naturalnym środowisko jest tylko hodowany. Prawdopodobnie to miks kapusty z brokułem. Kalafior znany był już w starożytności. Jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa, które oznacza "kwiat kapusty". Tak jak wiele warzyw do Polski kalafiora sprowadziła Królowa Bona. Kalafior to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego organizmu składników mineralnych. Jadalną częścią kalafiora jest róża. Chociaż biały jest u nas najpopularniejszy to są również odmiany w innych kolorach- zielonym, fioletowym, żółtym. Kalafiory możemy mieć w ogrodzie bardzo długo- jeżeli dobrze dobierzemy odmiany to zbiory mogą się odbywać nawet od wiosny do listopada (jeżeli posiadamy szklarnię). A na zimię mrozimy zapasy.

Odmiana Romanesco pochodzi z Włoch, to odmiana średnio-wczesna. Wytwarza stożkowate róże, kształtem przypominające wieżyczki. Kalafior zielony jest ceniony za delikatny, wyśmienity smak bez goryczki z lekko orzechowym posmakiem. Romanesco przeznaczony jest do uprawy w gruncie.


Kalafior Romanesco natalino Zielony (Brassica oleracea convar.) nasiona 1g Uprawa:

Kalafior lubi słoneczne, ciepłe miejsca oraz zasobnych w próchnicę gleb. Nie będzie dobrze rósł na glebach piaszczystych- tylko wilgotnych, ponieważ ma płytki system korzeniowy. Trzeba silnie go dokarmiać. W roku poprzedzającym uprawę najlepiej zasilić glebę obornikiem lub kompostem.Dobrze też aby ziemia była udeptana- wtedy główki będą zwarte.

Wysiew nasion kalafiora przeprowadzamy w kwietniu-maju na palety lub do doniczek, można wysiać go wcześniej pod osłony. Do gruntu nalezy posadzić w czerwcu, nie później niż na początku lipca w rozstawie 40 x 50 cm.


Kalafior Romanesco natalino Zielony (Brassica oleracea convar.) nasiona 1g Zastosowanie:

Najbardziej popularnym sposobem podania kalafiora jest jego ugotowanie - najzdrowiej na parze - i polanie bułką tartą z masełkiem. Ale świetnie sprawdzi się także w sałatkach i zapiekankach. Wiele zup nie obejdzie się bez kalafiora. Można go też marynować. Będzie pasował do makaronów, ryżu, można go dodać do placków ziemniaczanych.

Tak więc jak widać kalafiora przygotujemy na wiele sposobów. Kolorowe kalafiory to również świetna dekoracja potraw. To także cenne warzywo w diecie odchudzającej tak jak i kapusta. Ma niską wartość energetyczną a przy tym dużo witamin, magnezu i potasu.


Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...