Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2532
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Groch Cukrowy - zielony groszek- Iłówiecki (Pisum sativum) nasiona 40g

Groch Cukrowy Iłówiecki to odmiana cukrowa do spożycia całych strąków na zielono. Strąki są drobne, bezwłókniste i bardzo smaczne. Rośliny wysokie do 70 cm o sztywnych łodygach.

Groszek cukrowy jest wspaniałym warzywem, uwielbianym przez dzieci. Można go jeść w całości ze strąkami prosto z rośliny na surowo- wtedy jest najsłodszy, soczysty i delikatny. To również świetny dodatek do sałatek i mięs. Strąki są chrupiące, nie mają pergaminowej wyściółki w śroku. Groszek cukrowy ma dużo składników odżywczych, w tym żelaza i witaminy C. Witaminy i minerały zawarte w groszku obniżają cholesterol i wzmacniają system odpornościowy. A surowy groszek ma najwięcej witamin.


Groch Cukrowy - zielony groszek- Iłówiecki uprawa:

Wysiewamy nasiona wczesną wiosną do połowy kwietnia w rozstawie 20-35x5cm, na głębokość 4-5 cm. Można także go wysiewać jesienią, ale wtedy plony są mniejsze. Wiosną możemy go wysiewać już przy temperaturze 7 °C. Najlepiej plonuje w drugim roku po oborniku. Groszek cukrowy nie wymaga dużej ilości azoty, także nie przesadzajmy z nawożeniem. Nie siejemy groszku tam gdzie wcześniej rosły rośliny strączkowe. Gleba powinna być zasobna, próchnicza, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym.


Groch Cukrowy - zielony groszek- Iłówiecki zastosowanie:

Świeże, zielone, soczyste nasiona nadają się idealnie na letnie sałatki i zupy oraz jako przekąska pomiędzy posiłkami- szczególnie dla dzieci. Strączki nie stracą pięknego zielonego koloru, gdy do gotowania dodamy troszkę kwasku cytrynowego albo octu. Gotowany groszek może być spożywany w różnych postaciach- jako zupa, krem, dodatek do mięsa czu sałatek, jednak najbardziej zdrowy jest surowy. Zbierajmy groszku tyle ile chcemy zjeść, im dłużej go bedziemy przechowywać tym będzie mniej słodki. Możemy go jednak zamrozić.

Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety. Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze_41631.html
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...