Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Fasola szparagowa karłowa żółtostrąkowa Galopka płaska (Phaseolus vulgaris) nasiona 40g

Fasola szparagowa Galopka to odmiana wczesna,  łatwa w uprawie i zbiorze- polecana do uprawy w przydomowych ogródkach. Strąki bardzo soczyste, wyborne- najlepsze do bezpośredniego spożycia- dzieci je uwielbiają, można ją także mrozić. Galopka to pierwsza polska odmiana fasoli karłowej o żółtych, spłaszczonych strąkach długości 12-14 cm i szerokości 10-12 mm.

Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny.


Fasola szparagowa Galopka uprawa:

Wysiew w pierwszej połowie maja w rozstawie 50-60 x 50x60cm po 2-3 w punkt. Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca sę dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zblizonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Warto zasilić ją kompostem. Fasola szparagowa to roślina ciepłolubna, więc do gruntu siejemy ją po "zimnej Zośce" w połowie maja. Wcześniej tylko pod osłony. Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej.

Okres wegetacji fasoli szparagowej tycznej wynosi 70–100 dni. Odmiany karłowe nie wymagają podpór i mają krótszy okres wegetacji -ok 60/90 dni.

Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie międzyrzędzi.


Fasola szparagowa Galopka zastosowanie:

Strąki fasoli polecane do bezpośredniego spożycia. Fasola szparagowa jest bogata w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, powinien włączyć ja do diety. Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.

Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety. Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze_41631.html
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...