Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2529
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: Toraf
Toraf

Fasola szparagowa karłowa dwubarwna Barlotto (Phaseolus vulgaris) nasiona 30g

Fasola szparagowa Barlotto to niezywkle atrakcyjna, wczesna odmiana karłowej fasoli, nie wymaga podpór. Barlotto ma zastosowanie zarówno jako szparagowa jak i do uprawy na suche nasiona. Tworzy szerokie strąki, bezwłókniste, soczyste, barwy żółtozielonej z czerwonymi naciekami. Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny.

Fasola szparagowa Barlotto zastosowanie:

  • Strąki polecane do bezpośredniego spożycia.
  • Ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety.
  • Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.


Fasola szparagowa Barlotto uprawa

Wysiew w pierwszej połowie maja w rozstawie 50-60 x 50x60cm po 2-3 w punkt. Gleba dla fasoli szparagowej powinna być ciepła, próchnicza, żyzna, charakteryzująca się dobrymi stosunkami wodno-powietrznym, o odczynie lekko kwaśnym bądź zbliżonym do obojętnego (pH nie może być niższe od 5,5). Warto zasilić ją kompostem. Fasola szparagowa to roślina ciepłolubna, więc do gruntu siejemy ją po "zimnej Zośce" w połowie maja. Wcześniej tylko pod osłony. Nie należy uprawiać fasoli na glebach zbyt lekkich i o wysokim poziomie wody gruntowej. Okres wegetacji fasoli szparagowej tycznej wynosi 70–100 dni. Odmiany karłowe nie wymagają podpór i mają krótszy okres wegetacji -ok 60/90 dni. Fasolę podczas wzrostu należy nawadniać, ponieważ warzywo to jest wrażliwe na niedobór wody w podłożu. Po wzejściu roślin oraz przed kwitnieniem konieczne jest spulchnienie gleby.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    30 g

  • Pora siewu: 

    V- VI

  • Pora zbiorów: 

    15 VII-IX

  • Rozstawa: 

    35-45 x 5-10 cm