Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 1416
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Cykoria sałatkowa Palla rossa 3 (Cichorium intybus) nasiona 0,5g

Cykoria słatkowa to odmiana cykorii lisciowej uprawiana jako poplon. Cenne i wartościowe warzywo stosowane do sałatek i surówek, bogate w witaminy i sole mineralne,  dodatnio wpływające na tworzenie się czerwonych ciałek krwi. Rośliny tworzą okragłe, zbite główki barwy szkarłatnoczerwonej. Intensywność wybarwiania liści zwiększa się w miarę skaracania się długości dnia.

Cykoria to wciąż niezbyt popularne warzywo w Polsce, a szkoda, gdyż ma wiele walorów odżywczych i leczy!

Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wykorzystywali cykorię do produkcji win, syropów, toników oczyszczających organizm i wspomagających trawienie. Leczniczo stosowano ją w niewydolności wątroby, żółtaczce, zatwardzeniu, leczeniu opryszczki i problemów skórnych. Mimo to pierwsze uprawy tego warzywa pojawiły się dopiero pod koniec XIX wieku w Belgii, skąd trafiły do Francji, Włoch, Anglii, Hiszpanii, Szwajcarii i Niemiec, a potem i na nasze stoły.

Właściwości zdrowotne
Cykoria ma wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych:

  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wzmacnia odporność organizmu
  • chroni przed infekcjami i przeziębieniami
  • usprawnia metabolizm
  • poprawia trawienie i stymuluje wydzielanie żółci
  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych
  • zmniejsza wchłanianie tłuszczów
  • obniża poziom cholesterolu i normuje poziom cukru w krwi
  • jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki
  • likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia
  • wspomaga leczenie bezsenności
  • zapobiega zmarszczkom
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • łagodzi podrażnienia skóry
  • zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących


Cykoria sałatkowa uprawa:

Nasiona wysiewać od połowy maja do połowy sierpnia, do palet lub na rozsadniku. Rozsadę wysadzać na miejsce stałe w rozstawie 20x25-30cm. Zbiór przeprowadzić pzed nadejściem mrozów. Rośliny wymagają przepuszczalnej żyznej gleby.


Cykoria sałatkowa zastosowanie:

Średniej wielkości główka (ok. 150 gramów) zawiera 30 kcal, można ją więc jeść bez ograniczeń. Oprócz tego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu m.in. na: witaminę A (w 49 proc.), witaminę C (w 9 proc.), kwas foliowy (w 29 proc.), mangan (w 11 proc.) oraz błonnik (w 5 proc.). Cykoria zawiera też beta - karoten, który pozytywnie wpływa na koloryt i zdrowie skóry. W dalszym procesie przemiany materii przekształcany jest on w witaminę A, która w naturalny sposób chroni i wspomaga odbudowę błon komórkowych skóry. Witamina ta jest tez silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na zdrowie całego naszego organizmu; m.in. broni przed wolnymi rodnikami, chroni przed zmarszczkami, łagodzi różne podrażnienia skóry, a nawet jest pomocna w leczeniu trądziku i łuszczycy.

Dla urody
Cykoria, dzięki zawartości manganu, pomaga usprawniać metabolizm, przemianę tłuszczów oraz wchłanianie wartości odżywczych. Odpowiednie składniki tej rośliny pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a laktucyna i laktukopikryna (substancje odpowiedzialne za specyficzny, gorzkawy smak cykorii), stymulują wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Dzięki tym wszystkim elementom poprawia się trawienie i unikamy uczucia wzdęcia. Inulina (błonnik zawarty w liściach) ogranicza dodatkowo wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego. Jeśli jednak chcemy zastosować cykorię jako składnik naszej diety, wystarczy po jej zjedzeniu wypić dużo wody; wtedy po połączeniu tworzy się w jelitach żelowana substancja, która sprawia, że nie czujemy apetytu i mamy uczucie sytości.

Cykoria duszona po francusku

Klasyk francuski, cykoria duszona na maśle, jako dodatek do białego mięsa lub smażonej ryby. Aby cykoria była miękka musi być duszona pod przykryciem, z małą ilością tłuszczu, z dodatkiem wody lub białego wina, dodawanego w miarę potrzeby. W moich przepisach użyłam cykorii różowej, ale podobnie przyrządza się również cykorię żółto-zieloną. Cykoria przygotowana zgodnie z przepisem nie ma prawa być gorzka. 

Cykoria duszona po francusku, cykoria duszona z masłem, winem, cukrem. Potrawa z cykorii, cykoria danie przepis.


Składniki dla 4 osób: 

 1 kg cykorii 
 60 g masła 
 1 łyżeczka cukru pudru 
 sok z 1/2 cytryny 
 150 ml wody 
 sól i świeżo zmielony pieprz 







Wykonanie: 

  • Cykorie płuczę, ale nie moczę i osuszam na papierowym ręczniku. Wykrawam głąb i brzydkie liście, kroję na plasterki i palcami rozdzielam liście.
  • Na patelni roztapiam masło na umiarkowanym ogniu. Wkładam pokrojone cykorie i mieszając smażę przez 1 minutę, aż pokryją się masłem.
  • Doprawiam solą, pieprzem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Wlewam wodę i od czasu do czasu mieszając, duszę pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli płyn paruje zbyt szybko, można dodać trochę wody. Jeśli na patelni pozostało trochę płynu, zwiększyć ogień i gotować chwilę bez przykrycia.


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...