Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 854
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Cukinia Striato d' Italia (Cucurbita pepo) nasiona 2g

Odmiana wczesna o krzaczastym pokroju. Owoce maczugowate z delikatnymi bruzdami, o skórce marmurkowatej, ciemnozielonej z wydłużonymi jasnozielonymi plamami, które w miarę dojrzewania owocu stają się żółte. Miąższ kremowo-zielony, szczególnie smaczny u młodych owoców.

Choć mogłoby się wydawać, że cukinia jest typowo polskim warzywem, prawda jest całkowicie inna. Kuzynka dyni pochodzi bowiem ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. Jednak w Polsce dostępna jest dopiero od kilkunastu lat.


Cukinia Striato d' Italia uprawa:

Wysiew nasion w końcu kwietnia do doniczek lub w maju do gruntu w rozstawie 1x1m, po 2-3 nasiona w jednym miejscu. Roślina najlepiej rośnie na glebach żyznych i na stanowisku słonecznym. Zbiory od lipca do września.


Cukinia Striato d' Italia zastosowanie:

Z surowych, młodych owoców (długości 18-20 cm) można sporządzić surówki lub kisić je w całości, natomiast nieco starsze po obraniu ze skórki i usunięciu gniazda nasiennego spożywa się gotowane lub smażone. Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Może wzbogacić swoim smakiem śniadaniowe kanapki, zastępując zielonego ogórka, w południe cieszyć niejedno podniebienie ciepłem zupy lub lecza, a w porze kolacji wystąpić w roli à la spaghetti, krojona na cieniutkie cukiniowe niteczki. Można ją gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, a nawet przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, kozim serem, a także z migdałami. Natomiast przyprawami, które najbardziej pasują do cukinii, są przede wszystkim trybula, bazylia i mięta.


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...