Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 805
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Cebula siedmiolatka (Allium fistulosum) nasiona 2g

Roślina trwała, mrozoodporna, na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawać dłużej niż 3-4 lata. Tworzy zgrubienie o białej barwie, które przechodzi stopniowo w zielone, sztywne, rurkowate liście o długości 30-40 cm. Siedmiolatkę użytkuje się głównie na szczypior, który w pierwszym roku uprawy uzyskujemy latem, a następnie corocznie już od wczesnej wiosny.

Cebula siedmiolatka  w Polsce znana również jako czosnek dęty, natomiast w Japonii jako japoński por. Prawdopodobnie pochodzi z Chin, choć wyróżniane są trzy podgatunki: chiński, japoński i rosyjski. Cebula Siedmiolatka to roślina cebulowa od dawna znana i uprawiana w państwach dalekiego wschodu. Jest warzywem codziennego użytku, cenionym za smaczny szczypior i jego wysoką wartość zdrowotną, a także za długą trwałość podczas przechowywania.

Dlaczego warto jeść cebulę?

Lecznicze właściwości cebuli w ludowej medycynie były wykorzystywane już przed tysiącami lat. I nie ma wątpliwości, że należy jej się przynajmniej jeden pomnik wystawiony przez wdzięczność ludzkość za wszystkie jej dobroczynne właściwości.

Pozytywne działanie cebuli na ludzki organizm, kilka przykładów:

- ponieważ jest bogata w siarkę, zwiększa odporność organizmu na choroby,

- usuwa nadmiar wody z organizmu. Zaleca się ją więc osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów), choroby, którym towarzyszy opuchlizna, przy zaburzeniach w oddawaniu moczu, albuminurii (obecność białka w moczu), uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi),

  - zmniejszaj zawartość cukru we krwi a więc polecany cukrzykom,

- wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),

- niszczący robaki, zwłaszcza owsiki,

- pozytywne na zapalenia skóry, pomagający w leczeniu ran i czyszczący je,

- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,

Dodatkowo cenną informacją jest fakt, że nie jest łatwo pozbawić cebulę właściwości zdrowotnych podczas obróbki czyli w trakcie pichcenia obiadków. Cebula prawie w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem jednej tylko - smażenia na smalcu bez pokrywki. Zarówno smażona na oleju, pod pokrywką, czy doprawiona i uduszona na złoty kolor - nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości. Dlatego po ugotowaniu potrawy nie trzeba wyrzucać cebuli,  ale ją zjeść. Nie ma to jednak jak cebula surowa (jako sok z cebuli lub poszatkowana i dodana do jakiejś sałatki czy surówki).


Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...