Produkt dostępny!
Rodzaj: Grzybnia
SKU: 1619
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 9.00 PLN
Producent: Planto
Planto

 Boczniak mikołajkowy ERYNGII na kołkach 20 kołków

Oferowana grzybnia sprzedawana jest w postaci drewnianych kołków przerośniętych grzybnią boczniak mikołajkowy ERYNGII.

Boczniaki uprawiamy na drewnie drzewa dębowego, bukowego, brzozowego, topolowego ewentualnie wierzbowego. Możemy również zastosować drewno jabłoni czy orzecha. Drewno powinno pochodzić z drzew lub gałęzi, które nie leżą długo ścięte, kiedy posiada swoją naturalną wilgotność i nie jest zarażone innymi grzybami. Idealny czas od ścięcia wynosi 2-3 miesiące. W tym czasie drewno straci wszystkie substancje obronne, a grzybnia może okrąglaki lub gałęzie dobrze kolonizować.

 

 

Czas trwania zbiorów: 3-8 lat
Miejsce uprawy: zacienione miejsce w ogrodzie
Pierwsze zbiory: 6-12 miesiecy
Zbiór ogółem: 1 kg – 6 kg
Temperatura hodowli: +15ºC ~ + 21ºC
Nakład pracy: średni
Ilość kołków: 20 szt

 

 

 

 

Kołki umieszcza się w zdrowym pniu drzewa liściastego. Należy wywiercić w pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok 15-20 kołków.

 

 

Boczniak mikołajkowy (Pleurotus eryngii)  „królewski” takim mianem nazwano ten gatunek boczniaka ze względu na smaczne i okazałe owocniki które wśród boczniaków przypominają smakiem grzyby leśne.
W warunkach naturalnych występuje wschodniej Europie, północnej Afryce i centralnej Azji. Tworzy owocniki na ziemi na korzeniach drzew liściastych.

Wielkość kapeluszy waha się w granicach 3-12 cm i ma charakterystycznie zagięte krawędzie. Trzon jest gruby zwężający się ku dołowi. Barwa kapelusza jest brązowa, lub szarobrązowa w różnych odcieniach , natomiast trzon biały.

Uprawę tego gatunku możemy prowadzić na drewnie. W uprawie na drewnie najlepiej nadają się do tego świeżo ścięte, zdrowe pnie drzew liściastych (składowanie nie dłużej niż 3 miesiące), o średnicy od 8-25 cm oraz długości 1-1,5 m.

Boczniak mikołajkowy w odróżnieniu od pozostałych boczniaków nadaje się do zjedzenia w całości. Bardzo smaczny w smaku lekko ostry, pieprzowy , aromatyczny. Tak jak pozostałe odmiany boczniaka tak i erengii posiada wiele właściwości leczniczych przez co często można go spotkać i kupić w sklepach ze zdrową żywnością. 

-obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych
- posiada substancje wykorzystywane w leczeniu chorób nowotworowych
- wzmacnia odporność organizmu

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...