Produkt dostępny!
Rodzaj: Grzybnia
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 7.50 PLN
Producent: Planto
Planto

Boczniak cytrynowy grzybnia na kołkach 20 kołków

Oferowana grzybnia sprzedawana jest w postaci drewnianych kołków przerośniętych grzybnią boczniaka cytrynowego.

Boczniaki uprawiamy na drewnie drzewa dębowego, bukowego, brzozowego, topolowego ewentualnie wierzbowego. Możemy również zastosować drewno jabłoni czy orzecha. Drewno powinno pochodzić z drzew lub gałęzi, które nie leżą długo ścięte, kiedy posiada swoją naturalną wilgotność i nie jest zarażone innymi grzybami. Idealny czas od ścięcia wynosi 2-3 miesiące. W tym czasie drewno straci wszystkie substancje obronne, a grzybnia może okrąglaki lub gałęzie dobrze kolonizować.

 

 

Czas trwania zbiorów: 3-8 lat
Miejsce uprawy: zacienione miejsce w ogrodzie
Pierwsze zbiory: 6-12 miesiecy
Zbiór ogółem: 1 kg – 6 kg
Temperatura hodowli: +20ºC ~ + 30ºC
Nakład pracy: średni
Ilość kołków: 20 szt

 

 


Kołki umieszcza się w zdrowym pniu drzewa liściastego. Należy wywiercić w pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok 15-20 kołków.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Boczniak cytrynowy (Pleurotus citrinopileatus) w warunkach naturalnych występuje w Azji i można go tam spotkać głównie na drewnie dębów, buków, topoli i wiązów.

Jeden z ciekawszych gatunków boczniaka o niepowtarzalnych walorach smakowych i ciekawym wyglądacie jak sama nazwa mówi boczniak cytrynowy tworzy owocniki koloru od jasnożółtego aż do złotego. Rośnie w kępach po kilkadziesiąt sztuk, zachodząc na siebie. Wielkość kapeluszy waha się w przedziale od 2-5 cm. Kapelusze są cienkie i kruche dlatego zaleca się zbierać głównie grzyby młode i niezbyt duże ,kiedy ich barwa jest żółtozłocista.

Uprawę w otwartym terenie najlepiej zakładać od początku czerwca do końca lipca, a w pomieszczeniach w dowolnym terminie, pod warunkiem zapewnienia odpowiednich temperatur. Zawiązki boczniaka cytrynowego tworzą się w temperaturze 21-27 °C, a owocniki mogą dorastać w temperaturze 21-29°C.

W smaku są lekko słodkawe, a ich miąższ jest bardzo soczysty. Grzyby te doskonale nadają się do potraw wegetariańskich. Tak jak boczniak ostrygowaty, boczniak cytrynowy posiada wiele właściwości leczniczych, przez co jest ceniony na całym świecie.

-obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych
- posiada substancje wykorzystywane w leczeniu chorób nowotworowych
- wzmacnia odporność organizmu

 

 


 

Oferta obejmuje opakowanie GRZYBNI NA KOŁAKACH - Boczniak cytrynowy  (20 szt.)

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...