Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw WG
SKU: 1304
Orientacyjny czas wysyłki: 1-5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 15.99 PLN
Producent: Toraf
Toraf

Bób Windsor biały nasiona 1kg duże opakowanie

Bób Windsor Biały (Vicia faba) nasiona 1kg

Bób Windsor to odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Rośliny dorastają do wysokości 120 cm, krzewią się słabo. Na roślinie 6-10 szerokości strąków z 3-4 dużymi, płaskimi nasionami zielonkowo-białej barwy. Owoce bobu to sporych rozmiarów strąki, w których kryje się 3- 5 nerkowatych nasion. To właśnie nasiona są skarbnicą witamin i minerałów. Młode ziarna bobu mają jasny, zielony kolor i mogą być zjadane na surowo. Te dojrzałe - należy wcześniej obgotować. Pamiętajmy, że w skórce jest najwięcej wartości odżywczych.
Bób smakuje najlepiej przygotowany metodą tradycyjną – czyli ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek.
Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.

Bób Windsor zastosowanie:

  • Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.
  • Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię. Należy wspomnieć, że ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g.
  • Polecany jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.


Bób Windsor uprawa:

Bób wymaga gleb żyznych, dosyć ciężkich, gliniastych, wilgotnych, bogatych w próchnice i nie zakwaszonych. Na glebach lżejszych, piaszczystych, może być uprawiany po nawiezieniu kompostem, dodatkowo należy zapewnić roślinie odpowiednio wysoka wilgotność podłoża. Na glebach lżejszych, mniej zasobnych w próchnice, bób powinien być uprawiany w pierwszym roku po oborniku.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    1 kg

  • Pora siewu: 

    15 III- IV

  • Pora zbiorów: 

    VI-VII

  • Rozstawa: 

    40x20-25 cm