Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2513
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 10.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Bób Karmazyn nasiona

Bób Karmazyn (Vicia faba) nasiona 50 g

Bób Karmazyn to pierwsza w Polsce odmiana o nasionach barwy karminowo-różowej w fazie konsumpcyjnej, po wyschnięciu czerwonobrązowej. Charakteryzuje się wysoką plennością, równomiernością dojrzewania i strąków. Nasiona bardzo smaczne, polecane do bezpośredniego spożycia, do mrożenia oraz do przetwórstwa. Bób smakuje najlepiej przygotowany metodą tradycyjną – czyli ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek. Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa. Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.

Bób Karmazyn zastosowanie:

  • Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.
  • Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię. Należy wspomnieć, że ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g.
  • Polecany jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.


Bób Karmazyn uprawa:

Bób wymaga gleb żyznych, dosyć ciężkich, gliniastych, wilgotnych, bogatych w próchnice i nie zakwaszonych. Na glebach lżejszych, piaszczystych, może być uprawiany po nawiezieniu kompostem, dodatkowo należy zapewnić roślinie odpowiednio wysoką wilgotność podłoża. Na glebach lżejszych, mniej zasobnych w próchnice, bób powinien być uprawiany w pierwszym roku po oborniku.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    30 g

  • Pora siewu: 

    15 III- IV

  • Pora zbiorów: 

    VI- VII

  • Rozstawa: 

    30-40 x 20-30 cm