Produkt dostępny!
Rodzaj: BIO Nasiona
SKU: 3848
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 8.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

BIO Groch siewny łuskowy Progress 9 30g

Groch jest jednym z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka. Znano go już 7 tys. lat p.n.e., a przynajmniej na to właśnie wskazują odkryte dotychczas pozostałości po pradawnych osadach ludzkich. Groch zwyczajny jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem grochu. Rośnie przede wszystkim w strefie umiarkowanej, głównie jako roślina uprawna, ale pojawia się też dziko, porastając nieużytki.



Groch siewny łuskowy Progress 9 - nasiona pomarszczone, wczesna
Odmiana wczesna, o strąkach długości 5-8cm, są wypełnione dużymi bardzo smacznymi nasionami.


Z produktów roślinnych najbardziej wartościowe białko znajduje się w nasionach roślin strączkowych. Groch również jest źródłem białka, zawierającego szczególnie dużo lizyny i treoniny, ale także innych tzw. aminokwasów egzogennych - które musimy dostarczać z pożywieniem, gdyż nasz organizm ich nie syntetyzuje. Z tego względu powinny koniecznie znaleźć się w diecie wegan i wegetarian. Zawartość białka ogólnego w nasionach grochu wynosi 23,8 proc. Jednak dane te dotyczą suchego grochu, ten ugotowany zawiera go mniej, bo trochę ponad 8 g w 100 g.  Białko jest głównym elementem służącym do budowy tkanki mięśniowej. Aby podaż białka do mięśni była wystarczająca i zapewniała im optymalny wzrost i regenerację, dieta musi zawierać ten składnik w odpowiedniej ilości. 

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat, kiedy znany był burak dziki. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.htm

BIO nasiona -  wybierając nasiona ekologiczne dbasz o środowisko, swoje zdrowie i przyszłość naszej planety. Nasiona pochodzą z upraw ekologicznych. Wyprodukowane je metodami naturalnymi bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych, zgodnie z normami UE. Produkt ten jest naturalny i nie zawiera nasion GMO. Surowiec opakowania pochodzi z lasu zarządzane w trwały i zrównoważony sposób, który został certyfikowany w ramach zatwierdzonego przez PEFC systemu certyfikacji leśnej.


Groch cukrowy uprawa:

Groch sadzimy na glebie, na której nie rosły wcześniej inne rośliny strączkowe. Ponadto, gleba powinna być żyzna i próchnicza o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Słabsze podłoże nadaje się tylko dla niektórych odmian zielonego groszku. Groszek dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, jednak nie bezpośrednio wystawionych na słońce (minimalna temperatura to 15 C).

Polecamy