Produkt dostępny!
Rodzaj: BIO Nasiona
SKU: 3841
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 8.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Cebula Density 5 - łuska żółta, późna 2g

Cebula to roślina dwuletnia, należy do rodziny czosnkowatych Alliaceae. Pochodzi z Azji Środkowej. Łodyga cebuli jest bardzo skrócona, natomiast wytwarza łodygę pozorną, która jest skupieniem liści. Liście są częścią jadalną tego warzywa, mają zgrubiałe pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte – w zależności od odmiany) w dolnej części rośliny oraz zielone, rurkowate liście szczypioru w górnej. Kwiaty pojawiają się w drugim roku.


Cebula to warzywo znane chyba w każdym zakątku świata. Już mieszkańcy starożytnej Grecji znali ją i z powodzeniem uprawiali na swoich polach. Również w Polsce już od dawna cebula nie jest dla nikogo tajemnicą. Wyróżniamy kilka jej odmian, które różnią się smakiem i intensywnością. Najpopularniejsze z nich to czerwona i biała

Cebula dzięki zawartości enzymów posiada właściwości przyspieszające metabolizm i usprawniające trawienie. Flawonoidy w niej zawarte maja działanie moczopędne. Pomagają w albuminurii (obecność białka w moczu) i uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi). Cebula usuwa nadmiar wody z organizmu, dlatego jej spożywanie zalecane jest przy dolegliwościach takich jak artretyzm czy reumatyzm oraz schorzeniach, którym towarzyszy opuchlizna. Ma także działanie przeciwcukrzycowe. Dzięki zawartości substancji zbliżonej do insuliny obniża poziom cukru we krwi.

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat, kiedy znany był burak dziki. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.htm


BIO nasiona -  wybierając nasiona ekologiczne dbasz o środowisko, swoje zdrowie i przyszłość naszej planety. Nasiona pochodzą z upraw ekologicznych. Wyprodukowane je metodami naturalnymi bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych, zgodnie z normami UE. Produkt ten jest naturalny i nie zawiera nasion GMO. Surowiec opakowania pochodzi z lasu zarządzane w trwały i zrównoważony sposób, który został certyfikowany w ramach zatwierdzonego przez PEFC systemu certyfikacji leśnej.


Cebula uprawa:

Cebulę można uprawiać z siewu, z rozsady lub z dymki (najczęściej stosowany sposób w ogródkach przydomowych i na działkach).
Cebuli nie należy uprawiać częściej niż co 3–4 lata na tym samym miejscu. Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach. Nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych. Cebula jest wrażliwa na zakwaszenie gleby, dlatego pH powinno wynosić 5,5–6,5 dla gleb torfowych i 6,5–7,0 dla gleb mineralnych.

Polecamy
Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...