Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 3552
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Rzepa jadalna Snowball (Brassica rapa var. rapa) nasiona 5g

Rzepa jadalna należy do rodziny kapustowatych.  Jest rośliną dwuletnią, korzeniową. Już w pierwszym roku uprawy tworzy  kuliste, wydłużone lub spłaszczone zgrubienie. nadające się do spożycia. Dolna część zwykle ma jasną barwę , natomiast górna - w zalezności od odmiany - jest czerwona, ciemnoczerwona lub prawie czarna. Rzepa w smaku bardzo przypomina rzodkiewkę. Jej pędy są sztywne, wzniesione i rozgalęzione.  Dolne liście są owłosione i zielone, natomiast górne - ząbkowate i sine. Drobne złocisto-żółte kwiaty są niepozorne i samopylne. 

Rzepa Snowball to odmiana o jasnych - niemal śnieżnobiałych zgrubieniach. Zaliczana jest do odmian umiarkowanie wczesnych. Średnica jadalnych zgrubień wynosi około 5 cm.  Mają one kulisty, ciągnący się ku dołowi kształt. Odmiana wyjątkowo odporna na chłody.


Rzepa jadalna Snowball uprawa

Rzepę najlepiej uprawiać na stanowisku słonecznym lub ewentualnie pół cienistym, w niezakwaszonych lekkich glebach o umiarkowanej wilgoci. Rzepę z nasion wysiewa się w lipcu bezpośrednio do gruntu, w rzędy co 20 cm. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3'C.  Podczas wzrostu możemy ją dokarmiać kompostem bądź obornikiem. Rzepa jest najsmaczniejsza, gdy szybko rośnie i jest zbierana młoda.


Rzepa jadalna Snowall zastosowanie

Rzepa jest symbolem zdrowia i siły. To niskokaloryczne warzywo znane jest już od czasów starożytnych. Stanowi istotną skarbnicę witamin i soli mineralnych. Zawiera potas, wapno, magnez, żelazo, cynk i fosfor.

Świeży sok z rzepy działa zbawiennie na układ pokarmowy, wspomaga układ krążenia i łagodzi suchy kaszel. Łagodzi stany zapalne gardła.

Sałatka z rzepy:

  • biała rzepa - 1 sztuka
  • koperek - 2 sztuki
  • cebula średnia - 1 sztuka
  • ogórki kiszone - 2 sztuki
  • jabłko
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny

Rzepę zetrzeć na grubej tarce, jabłko i ogórka pokroić w kosteczkę ,cebulę drobno posiekać , dodać olej, sok z cytryny i wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem i sałatka gotowa,

Smacznego!

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    5g

  • Pora kwitnienia: 

    czerwiec, październik - listopad

  • Pora siewu: 

    kwiecień, lipiec

  • Pora zbiorów: 

    czerwiec, październik - listopad

  • Rozstawa: 

    20-40 x 10 cm

Polecamy