Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona na kiełki
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Nasiona na Kiełki - Pszenica (Lens Culinaris) 50g

Kiełki pszenicy są jednym z najbogatszych źródeł witamin A, B C i E. Zawierają w sobie ogromne złoża magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Regularne spożywanie kiełków przyczynia się do wzmocnienia odporności, poprawy wyglądu skóry i zapewnia sprawne działanie systemu nerwowego. Zawarty w kiełkach pszenicy Octacosanol -  normalizuje poziom cholesterolu we krwi i podnosi wydolność fizyczną. Olej z kiełków pszenicy spośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.

Zalety:

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartośc witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.

  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).

  • Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odpornośc, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tlko część ich pozytywnych właściwości.

Nasiona na Kiełki - Pszenica uprawa:

Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a nastepnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciagu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać so czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spozycia.