Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona na kiełki
SKU: 2950
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

nasiona na kiełki pszenica

Nasiona na Kiełki - Pszenica (Lens Culinaris) 50g

Kiełki pszenicy są jednym z najbogatszych źródeł witamin A, B C i E. Zawierają w sobie ogromne złoża magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, niacyny, tiaminy i kwasu pantotenowego. Regularne spożywanie kiełków przyczynia się do wzmocnienia odporności, poprawy wyglądu skóry i zapewnia sprawne działanie systemu nerwowego. Zawarty w kiełkach pszenicy Octacosanol - normalizuje poziom cholesterolu we krwi i podnosi wydolność fizyczną. Olej z kiełków pszenicy spośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.

Kiełki pszenicy - właściwości:

  • Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
  • Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
  • Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.


Kiełki pszenicy - jak wyhodować?

Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    50 g

  • Pora siewu: 

    cały rok

  • Pora zbiorów: 

    kiełki sa gotowe do spożycia po 10-14 dniach

  • Rozstawa: 

    równomiernie rozłożyć na siatce