Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2850
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Karczoch Green Globe (Cynara scolymus) - 1g nasiona

Karczoch to roślina wieloletnia, która należy do rodziny astrowatych. Ze względu na nasz klimat uprawiany jest jako roslina jednoroczna. Naturalnym obszarem jej występowania jest rejon Morza Śródziemnego. Karczochy są niskokaloryczne - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. więc idealnie nadają się do uzupełniania diety osób dbających o swoją sylwetkę. Ponadto Karczochy zawierają cynaryny i inuliny – substancje, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. W Polsce karczochy ciągle jeszcze uprawiane są dość sporadycznie. Wyglądem przypominają gigantyczny oset. Karczochy mogą dorosnąć do wysokości 2 m, tworząc przy tym rozłozystą rozetę z zielonymi liśćmi, na szczycie której znajdują się piękne filoetowo-niebieskie kwiaty.


Karczoch Green Globe (Cynara scolymus) - 1g  uprawa:

Karczochy najlepiej wysiewać wczesną wiosną (około marca) do skrzynek z ziemią torfową, które umieszczamy w ciepłym i jasnym pomieszczeniu. Najlepsza temperatura to taka, która będzie wynosila około 20 stopni. Kiedy nasiona zaczną wschodzić , nalezy je poprzerywac i zostawić tylko najsilniejsze rosliny.  Aby nie czekać zbyt długo na wzejście nasion, należy je wcześniej podkiełkować lub namoczyć w wodzie. Ppodrośnięte karczochy przesadza się do gleb zyznych, próchnicznych w odstępie 1-1,5 m od siebie.  Owocują od sierpnia do października. 


Karczoch Green Globe (Cynara scolymus) - 1g  zastosowanie:

Przygotowując karczocha, należy pozbawić go zewnętrznych stwardniałych łusek i mięsistych okryw kwiatostanu, by dotrzeć do jadalnej części główki kwiatu.


 Przepis na sałatkę z bobu i karczochów :

Składniki dla 4-6 osób:

  • 3 duże lub 6 mniejszych karczochów
  • 1,5 kg bobu
  • 70 g rukoli
  • 80 g miękkiego serka koziego
  • świeżo zmielony pieprz, sól 

Sos:

  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • sól 

Sposób przygotowania:

Od karczochów najpierw musimy odciąć łodygi, a pąki pokroić na połówki lub na ćwiartki. Gotujemy je przez chwilę we wrzącej osolonej wodzie, po czym odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Bób płuczemy, zalewamy wodą i trzymamy na ogniu 4-5 min od zagotowania, po czym również studzimy . Warzywa wkładamy do głębokiej miseczki, dodajemy rukolę i kozi ser pokrojony w duże kawałki. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Na koniec oprószamy ją świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z bułką paryską. Smacznego !



 


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...