Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw WG
SKU: 3467
Orientacyjny czas wysyłki: 2 - 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kalarepa Gigant (Brassica oleracea convar. acephala var. gongyglodes) nasiona XL 50g

Kalarepa była znana już w starożytności, do Polski dotarła w XIX wieku. Choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach. Kalarepa posiada duże wartości odżywcze i smakowe. Oprócz tego, okazała kalarepa może być ozdobą ogrodu. Kalarepa Gigant to odmiana późna, do uprawy wiosennej i jesiennej.To co ją wyróżnia - to zgodnie z nazwą - Gigantyczne zgrubienie korzeniowe mogące ważyć nawet do 5 kg. Liście średniej wielkości, silnie powcinane. Zgrubienia kuliste, jasnozielone o soczystym, smacznym miąższu barwy biało-seledynowej. Miąższ nie drewnieje. „Będziesz krzepka jak kalarepka” – mawiali nasi przodkowie, bardzo ceniący zalety charakterystycznego, bulwiastego warzywa, które o tej porze roku jest szczególnie smaczne. Dzięki bogactwu wartościowych składników kalarepa wspomaga również pracę organizmu, a także wspomaga go w walce z chorobami, nawet nowotworami. Na Litwie kalarepę ceni się ze względu na jej walory zdrowotne. Wywarem z liści leczy się astmę, a sokiem – kaszel czy choroby wątroby. W Polsce kalarepa nie jest szczególnie popularna. Szkoda, ponieważ to bardzo smaczne i zdrowe warzywo

Kalarepa Gigant zastosowanie:

  • Warzywo może być spożywane przez cały rok. Posiada wysoką zawartość składników mineralnych i witamin. Zawiera dużo witaminy C, wapnia i żelaza, przy czym zawartość wapnia i żelaza jest wyższa w liściach aniżeli w zgrubieniach.
  • Zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokryje nasze całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Witamina C strzeże go również przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn, aktywizując system immunologiczny.
  • W warzywie znajduje się także dużo betakarotenu (chroni wzrok oraz wspomaga rozwój tkanek) oraz bioflawonidów – przeciwutleniaczy zabezpieczających przed nowotworami. Kalarepa to bogate źródło błonnika, zwiększającego wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejszającego ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Błonnik zapewnia również uczucie sytości oraz ułatwia pracę jelit.


Kalarepa Gigant uprawa:

Z zależności od zamierzonego terminu zbioru wysiew pod osłony kilka razy do roku. Przeważnie uprawia się jako przed i poplon. Siew od połowy III do IV na zbiór letni i od V do początku VI na zbiór jesienny.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    50 g

  • Pora siewu: 

    III- VI wysiew nasion do skrzynek pod osłonami, na miejsca stałe wysadzać od V- 15 VII

  • Pora zbiorów: 

    VI - X

  • Rozstawa: 

    40 x 30 cm